Blog

Vi razvijajte Vaš biznis, sve ostalo prepustite nama ...

Osnovni pojmovi web dizajna

Septembar 25th, 2012 | WebFABRIKA Sarajevo | Tags: ,

U toku poslova izrade web stranica govorimo i o  nekim pojmovima samog procesa  izrade web stranice. Ovi pojmovi će vam pomoći da internet stranicu posmatrate kao alat za unaprijeđenje poslovanja vaše kompanije. Naravno da pored ovih riječi postoji i veliki broj sličnih pojmova koji se vežu za web dizajn, ali ovim tekstom Vam želimo objasniti, ukoliko već niste upoznati, osnovne pojmove.

Web hosting

ili mjesto gdje se nalazi vaša web stranica. Sve web stranice moraju biti smještene na neki računar na Internetu tzv. web server, kako bi bile dostupne cijelom svijetu. Mjesto za vašu web stranicu na web serveru prodaju web hosting kompanije i na njihove servere postavit ćemo gotovu web stranicu. Web serveri su veliki računari sa stalnom vezom prema Internetu.

Web domena

Postoje dvije vrste domena prema geografskim parametrima: internacionalne domene i nacionalne domene. Internacionalne domene imaju slijedeće ekstenzije: .com, .net, .org, .info, .biz, a nacionalne su povezane sa državama. Bosna i Hercegovina ima domene .ba, .co.ba itd. .COM domena znači komercijalno, .NET domena znači network ili mreža, .ORG domena znači organizacija, .INFO znači informacija, .BIZ znači biznis. Najpopularnija internacionalna ekstenzija je .com.
Internacionalne domene zakupljujemo kod svjetskog lidera GoDaddy.com, a domaće kod UTIC-a, BH distributera nacionalnih domena. Vi ste vlasnici svojih domena.

Web dizajner

osoba koja planira, izrađuje i dizajnira web stranice.

Web programer

osoba koja proširuje funkcionalnost web stranica, programira skripte i programe za rad web stranica i ostalih web aplikacija.

Webmaster

osoba koja ažurira i održava web stranice i koja je zadužena za upravljanje istim, zaštitu podataka, pravljenje sigurnosnih kopija itd.

Freelancer

osoba koja se profesionalno bavi izradom web stranica, ali ne djeluju unutar velikih web dizajn kompanija, već radi kao slobodnjak. Freelance je najbolji izbor za manje i srednje kompanije i pojedince, a sigurno je najbolja opcija kada govorimo o cijeni izrade web stranica i kvalitetu finalnog proizvoda.

Svakako da freelancer mora imati portfolio kako bi se klijent uvjerio u sposobnost da projektuje funkcionalno i vizuelno priklandnu web stranicu. Na tržištu postoje “web dizajneri” koji nude izradu web stranicu po nižim cijenama, ali nemaju portfolio, tako da klijent nikada ne zna kakvu web stranicu može očekivati na kraju, te u pravilu biva nezadovoljan finalnim proizvodom i izvrgnut kritikama javnosti.

CMS – content management system

CMS u prijevodu znači sistem za upravljanje sadržaijima tj. vi kao vlasnik stranice urađene u nekom od CMS sistema, možete mijenjati objavljene sadržaje, dodavati, brisati ili mijenjati slike, tektove itd. Bez predhodnog znanja, u mogućnosti ste da poprilično upravljate objavljenim sadržajima na vašoj webstranici.

SEO optimizacija

SEO je skraćenica koja dolazi od engleskog izraza Search Engine(s) Optimization, što u slobodnom prijevodu znači optimizacija web stranica za pretraživače. SEO optimizacija predstavlja metode i tehnike koji se rade na samoj web stranici, kao i postupanja prilikom promocije i “link building” kampanje na drugim web stranicama, a sve u cilju što bolje pozicije u rezultatima pretraživanja za ključne riječi na koje se odnosi vaš biznis.

REZIME:

U toku poslova izrade web stranica govorimo i o nekim pojmovima samog procesa izrade web stranice. Ovi pojmovi će vam pomoći da internet stranicu posmatrate kao alat za unaprijeđenje poslovanja vaše kompanije.
Tekst objavio: plus.google.com/+WebFABRIKASarajevo
Datum objave: 25/09/2012
Naravno da pored ovih riječi postoji i veliki broj sličnih pojmova koji se vežu za web dizajn, ali ovim tekstom Vam želimo objasniti, ukoliko već niste upoznati, osnovne pojmove.
Ovo je vrlo uprošten prikaz osnovnih pojmova s kojima se možete susresti prilikom izrade vaše web stranice.

 
Bavimo se izradom web stranica, online marketingom i SEO optimizacijom u cilju visokog pozicioniranja web stranica koje napravimo.