Blog

Vi razvijajte Vaš biznis, sve ostalo prepustite nama ...

Freelance – samostalan i neovisan

Novembar 17th, 2012 | WebFABRIKA Sarajevo | Tags: ,

Freelanceri su osobe koje rade samostalno i nisu zaposlenici klijenta za kojeg rade. Rade neovisno ili na osnovu privremenog Ugovora o radu ili Ugovoru o autorskom djelu, umjesto da budu stalno zaposleni. Mogu imati mnogo klijenata koji koriste njihove usluge i te poslove obavljaju povremeno ili stalno. Freelance način rada karakterističan je za slobodne umjetnike, pisce, fotografe, webdizajnere, grafičke dizajnere i programere. Saradnja sa freelancerima obezbjeđuje mnoge pogodnosti za kompanije, ekonomičnost kroz mnogo manju cijenu izrade projekta,dostupnosti i posvećenosti freelancera …

Ko su freelanceri ?

Karijera freelancera obično počinje u nekoj agenciji u kojoj obavlja poslove kao stalni zaposlenik. Vrlo često, talentovani freelanceri napuštaju te kompanije i počinju samostalan rad, jer je njihovo znanje u oblasti u kojima su uspješni nedovoljno iskorišteno ili je iskorišteno na pogrešan način, te na osnovu činjenice da kao freelanceri mogu više zaraditi. Prednosti freelancera jesu da može raditi kod kuće, u svom poslovnom prostoru ili u prostoru klijenta za kojeg radi.

Prednosti saradnje sa freelancerom

Saradnja sa freelancerom donosi mnoge pogodnosti i prednosti u poslovanju klijenta. Ovakva saradnja je idealna ukoliko klijent ima potrebu za povremenim angažmanom na jednom projektu npr. izradi vizuelnog identiteta kompanije ili izradi web stranice. Klijent nije dužan osigurati neprekidan rad freelancera i plaćati doprinose za njega kao što je to slučaj sa zaposlenicima koji rade puno radno vrijeme. Angažovanje freelancere je ekonomično, jer klijent ne mora osigurati obavezno zdravstveno i druga osiguranja.

Freelancer ima mnogo više vremena za klijenta i svakom klijentu pridaje maksimalnu pažnju. Cijena projekata koju izradi freelancer je u pravilu mnogo manja i povoljnija za klijenta.

Naravno, raditi kao freelancer sa sobom nosi mnoge prednosti. Freelancer može planirati svoje obaveze, radno vrijeme, odmor, freelancer je „sam svoj gazda“ i ima mogućnost da radi iz udobnosti svog doma, što za klijenta ima mnoge prednosti u smislu stalne dostupnosti i mogućnosti prilagođavanja projekta.

REZIME:

Freelanceri su osobe koje rade samostalno i nisu zaposlenici klijenta za kojeg rade. Rade neovisno ili na osnovu privremenog Ugovora o radu ili Ugovoru o autorskom djelu, umjesto da budu stalno zaposleni.
Tekst objavio: plus.google.com/+WebFABRIKASarajevo
Datum objave: 21/12/2012
Karijera freelancera obično počinje u nekoj agenciji u kojoj obavlja poslove kao stalni zaposlenik. Vrlo često, talentovani freelanceri napuštaju te kompanije i počinju samostalan rad.
Freelance način rada karakterističan je za slobodne umjetnike, pisce, fotografe, webdizajnere, grafičke dizajnere i programere.

 
Bavimo se izradom web stranica, online marketingom i SEO optimizacijom u cilju visokog pozicioniranja web stranica koje napravimo.